Subtone

Kokonaisen, ytimekkään ja täysin soivan sävelen lisäksi käytetään pehmeää ja “tuhisevaa” soundia, jota kutsutaan subtone:ksi. Äänessä kuulostaa olevan enemmän ilmaa sen suhisevan sointinsa vuoksi. Säveltä puhallettaessa ansatsi pidetään mahdollisimman kevyenä ja alahuuli koskettaa värähtelevää ruokolehteä hieman pidemmältä matkalta. Alahuuli voi koskettaa jopa aivan lehden kärkeäkin, etenkin pienillä äänenvoimakkuuksilla soitettaessa. Tapoja lopullisen tuloksen saavuttamiseen on tässäkin tapauksessa monia, jokainen löytäköön sen itselleen sopivimman ja mielekkäimmän tavan tuottaa tämä pehmeäsävyinen subtone.

Saksofonisti-pedagogi David Liebman puhuu osuvasti alahuulen rullausliikkeestä (rolling motion) korkeiden ja matalien äänien välillä. Ansatsi sijoittuu enemmän eteenpäin ja huuli on hieman sisäänpäin rullautunut korkeita säveliä soitettaessa. Matalia ääniä puhallettaessa huuli on puolestaan enemmän ulospäin rullautunut ja ansatsi on  lähempänä ruokolehden kärkeä. Subtone:n pehmeitä säveliä soitettaessa alahuuli on siis rullautunut ulospäin ja samaan tapaan kuin alimpia säveliäkin soitettaessa.

Kevyen puristuksen lisäksi alahuulen pehmeämpi sisäpuoli voi koskettaa värähtälevää ruokolehteä ja jopa osittain aivan sen kärkeäkin. On kuitenkin mahdollista soittaa hienon kuuloinen subtone-sävel myöskin alahuuli enemmän sisäänpäin käännettynä. Huom! Tapoja on monia.

Subtone-äänenväriä käytetään usein balladeja soitettaessa. Se onkin yksi parhaista työkaluista puupuhaltajan työkalupakissa luomaan rauhallista tunnelmaa.

Pidä mielessä:

– Tulos syntyy usein yrityksen ja erehdyksen kautta.
– Kokeile, sovella ja varioi.
– Luo mielikuvia: Esim. Lämmintä ilmaa kylmiin “pakkassormiin”, jne.


– Alahuulen ja ruokolehden välistä tuntumaa voidaan verrata v:een ja f:än lausumiseen.
– Kokeile alahuulen pehmeän sisäpuolen kääntämistä ruokolehden kärkeä vasten.
– Kuuntele äänitteitä subtonea käyttäviltä soittajilta: Esim. Ben Webster, Coleman Hawkins, Lester Young, jne.
– Analyyttinen kuunteleminen on yhtä tärkeää kuin soittotekniikankin treenaaminen. Selkeän ja vahvan kuulokuvan ansiosta saavutat tuloksia tehokkaammin. Toisin sanoen on oltava mahdollisimman selkeä käsitys soundista, jota tavoittelee(jo ennen sen soittamista).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *