Hei! Olen saksofonisti, freelanseri ja musiikinopettaja.

Asun tilapäisesti Tallinnassa ja soitan paikallisessa bändissä nimeltä Bombillaz. Ohjelmistoomme kuuluu afrobeat, bhangra ja reggae-tyylistä musiikkia. Sain kutsun Bombillaz:iin Hype-pitkäsoiton nauhoitusten aikaan kesällä 2016. Samaisena kesänä soitimme minikiertueen Cypres Hill – bändin kanssa.
Soitan säännöllisesti muutamassa muussakin bändissä ja tykkään pitää musiikkielämäni aktiivisena käymällä Philly Joe’s:in jameissa viikottain. 
Helsingissä asuvien muusikkoystävieni kanssa on tulilla myös monenlaista. Monet bändit ollaankin kasattu vuosikymmeniä kestävien kontaktien voimin. On kuitenkin mukava päästä soittamaan myös uusien muusikoiden kanssa ja löytää sitä kautta uusia sävyjä omaan tekemiseen.
Keikkailevia kokoonpanoja kasaamme myös tilanteen ja tarpeen mukaan. Tyylisuuntina karkeasti ottaen funk, latin, jazz, free ja kaikki kokeilevampikin musiikki.
Vermo Brothers – duomme kanssa voidaan esiintyminen hoitaa kahden miehen voimin efektejä ja loopereita apunakäyttäen. Baritonisaksofoni – Rumpu – Duo toimii hienosti! Virallisemman debyytti keikkamme Vermo Brothers:lla soitimme Vermon Kuniinkuusraveissa kesällä 2017.
Tectonic-nimisen poppoon kanssa soitamme freejazzia ja suurin osa repertuaaristamme syntyykin tässä hetkessä. Käyn mielelläni tuuttaamassa saksofonit myös muiden bändien levyille ja keikollekin lähden freelancerin tapaan. Mielelläni otan ne PDF:ät biiseistä ajoissa mailiini. 😉 
Keikoilla minua on voinut kuulla mm. Hki 71 Soundsystemin kanssa Tavastialla, tanssiesityksen yhteydessä Korjaamolla ,salsa-bandi Amapolan riveissä Kuopiossa tai vaikkapa ska-bändi Skanesin kanssa Ilosaarirockin rentolavalla.
Milloin musiikki puraisi
Sain musiikkikipinän nuorena sähkökitaristina, kun tykästyin punk-rockiin ja kitaransoittoon. Keikkailimme silloin mm. Apulannan, Egotripin ja Tehosekottimen kanssa. Myöhemmin musiikinopintojen kautta ajauduin enemmän funkimman musiikin suuntaan, jolloin myös instrumentinvaihdoskin tapahtui kuin itsestään. Saksofonin soundi teki minuun suuren vaikutuksen. Samalla tiellä ollaan ja soittaminen on edelleen sitä mahtavuutta. Musiikinopettaminen ja esiintyvänä muusikkona toimiminen tuntuvat minusta luontevalle ja ovat sitä mitä haluan tehdä ja missä haluan edelleenkin kehittyä. Nyt päätoimisen työn puuttuessa toimin myös osa-aikaisena puhallinsoitinkorjaajana ja käyn soittamassa kitaraa alle kouluikäisille muskarilaisille.

Musiikki tuli osaksi elämääni kun aloitin 8 vuotiaana pianonsoiton. Metsästysharrastuksessani käyttämän haulikon vaihdoin murrosikäisenä sähkökitaraan ja päätin ruveta ampumaan sävelillä panosten sijaan. Tykästyin punkrokkiin. Pian soitinkin bändissä ja pääsin toteuttamaan luovuuttani kitaristina ja laulajana. Soitimme ahkerasti ja sävelsimme omaa proge-punk henkistä musiikkia. Olihan se kivaa yhdessä säveltää ja sovittaa omannäköistä musiikkia. Ohjelmistomme karttui ja aloimme keikkailla ympäri keski-pohjanmaata. Pääsimme lämppäämään mm. Apulantaa, Tehosekoitinta ja Egotrippiä.

Musiikki pysyi jokapäiväisenä harrastuksenani vaikka mopojen virittelystä ja viilaamisesta, tietokonepeleistä, sekvenssereistä ja ohjelmoinnista oli myös tullut minua kiinnostavia ajanvietteitä.

Ylä-asteen jälkeen lähdin opiskelemaan tietotekniikkaa Kalajokilaakson ammattioppilaitokseen. Sähköpuolen ammattiopinnoissa oli mahdollista ottaa valinnaisia aineita myös muilta linjoilta. Autopuolelta otin puolenvuoden mittaisen opintokokonaisuuden, joka oli tiukka paketti teoriaa ja käytäntöä. Saimme ottaa yhdeksi projektiksemme myös oman Volvo Amazonini, johon teimme täyden konerempan männänrenkaita myöten. Metallipuolella opin käyttämään CNC-sorvia ja hitsaamaan mic-, kaasu- ja puikkotekniikoilla.

Tietotekniikkaopinnoissani teorian lisäksi meillä oli paljon käytännön työtä. Oskilaattorit, tietokoneohjelmointi, juotostekniikat, piirilevyt, diodit, transistorit, kondensaattorit ja pienenpienet pintaliitoskomponentitkin tulivat tutuksi. Teimme kolmantena vuonna paljon asiakastöitä. Korjasin videoita, stereoita, tietokoneita ja kaikkea heikkovirtaelektroniikkaa. Suunnittelin taajuuskorjaimia, erilaisia suotimia, ja rakensin valmiita rakennussarjoja. Laskin kaijutinelementeille oikean kokoiset kotelot ja bassorefleksiputket niihin tarkoitetuilla laskukaavoilla ja tietokoneohjelmilla.

Tästä koulusta oli pelkkää hyötyä tulveville muusikon ja soitinkorjaajan uravalinnoilleni. Pienten komponenttien kanssa pelaaminen tuli tutuksi myös jo ennen kouluikää tekniikkalegoilla rakennellen.

Titotekniikkamekaanikon tutkinnostani ammennan paljon tietotaitoa myös soitinkorjauksen, muusikon ja soitonopettajankin ammattiin liittyvään tekniikkaan. Onhan esimerkiksi studiotekniikka nykyään kaikille muusikoille eteentuleva asia, jossa on hyvä ymmärtää ainakin hivenen äänenfysiikkaa, mikitystekniikkaa, miksereitä ja äänitystekniikkaa yleensä.

Soitinrakennusta ja kitaransoittoa pääsin opiskelemaan Kaustisten Ala-Könni opistossa vuonna 1999. Jatkoin mukavaa opistoelämää Kauhajoen kansanopistossa pop/jazz-linjalla. Soitimme aamusta iltaan ja kehityin nopsaa tahtia sähkökitaristina. Tosin konservatorioon minua ei vielä hyväksytty, vaikka prima vistakin oli jo mielestäni kohtalainen.

Muutin Turkuun ja jatkoin kitaraopintojani musiikkiopistossa. Aika pian sain vihiä opiston lainasoittimista ja marssinkin suoraan rehtorin puheille. Sain lainaan tenorisaksofonin, jonka soundia olin jo kauan ihaillut. Taisin hiukan hullaantua, sillä enpä juuri muuta sitten sen jälkeen tehnytkään kuin lukkiuduin harjoitusluokkaan torveni kanssa ja puhalsin.

”Tässä se oli mitä haluaisin tehdä!

Marssin toistamiseen rehtorin kansliaan ja sain suostumuksen vaihtaa pääaineeni kitarasta saksofoniin. Olin tuolloin jo 22 vuotias. Radikaali instrumentinvaihto ja vahva treenimotivaatio palkittiin vuonna 2002 hyväksytyllä pääsykokeella Joensuun konservatorioon. Sävelsin ”improvisoidun soolon” tosin kitaralla ja treenasin sen ”yksyhteen” tenorisaksofonilla. Pääsy ammattiopintoihin oli minulle toiveiden täyttymys.


”Nykyään opin soitinkorjausta työn kautta. Oppi-isäni, guruni, sekä paikallinen puhallinsoitinten korjaus- ja huoltopaja löytyvät täältä Tallinnan Nömmestä. Hando opastaa ja neuvoo minua omien torvi-projektieni kanssa. Kirjallisuutta ja videoita soitinkorjaajan ammatin oppimiseenkin löytyy, mutta parhaiten asian oppii tekemällä. Lähimmät viralliset koulut taitavat olla Ranskassa ja Irlannissa.”


Opetuskokemusta eri-ikäisten ihmisten parissa on kertynyt mm. Oulun konservatoriosta (2012-2014). Oppilaistani suurin osa oli perustasolla, mutta opetin myös toisen asteen ammattiopiskelijoita ja aikuisryhmää. Lisäksi olen opettanut yksityisiä saksofonioppilaitani useissa Oulun ja Kuopion seudun kouluissa jo opiskeluaikoinani.

”On palkitsevaa huomata lasten ja nuorten oppivan musiikinteoriaa ja soittotaitoa. Opettaminen ja nuorten kanssa työskentely tuntuu minusta luontevalta ja mielenkiintoiselta.”

Opetettavia aineitani Oulun konservatoriossa olivat musiikinteoria ja -säveltapailu, klassinen muoto-oppi ja soituanalyysi, sovitus, piano(sivuinstrumentti), saksofoni, sekä bändiopetus.

Käytän tietokonetta ja studiotekniikkaa osaavasti säveltäessäni. Studiotekniikka ja erilaiset notaatio-ohjelmat ovat myös osa musiikinopettajan arkea. Opettajana koen olevani innostava, oma-aloitteinen, avoin ja kykenen työskentelemään niin itsenäisesti kuin ryhmässäkin.

Pääinstrumenttini on tenorisaksofoni, mutta soitan myös sopraano-, baritoni- ja alttosaksofoneja.

Olen suorittanut Savonian ammattikorkeakoulun musiikki- ja tanssiakatemiassa musiikkioppilaitoksen opettajan tutkinnon 2012. Keväällä 2011 valmistuin musiikin maisteriksi Tanskan Esbjergistä musiikkiakatemiasta (SMKS) pääaineinani saksofoni ja sävellys. Lisäksi olen suorittanut muusikon tutkinnon Joensuun konservatoriossa 2005.

Bänditoiminnan lisäksi olen johtanut big bändiä (Settlement Big Band, Oulu)ja puhallinorkesteria (Tervakaupungin Puhaltajat, Oulu). Olen ollut mukana erilaisissa projekteissa kuten esimerkiksi Heikki Sarmannon Manon jazz-oopperassa, Savonia ammattikorkeakoulun SM- kilpailun jazztanssiryhmässä ja Very Very Orchestrassa(Denmark). Olen soittanut myös Kuopion Kaupunginorkesterin ja UMO:n rytmisektion kanssa, solistinaan Sami Pitkämö. Olen soittanut useissa big band kokoonpanoissa ja puhallinorkestereissa, joiden kanssa olen ollut kiertueella mm. Brasiliassa, Tanskassa ja Sveitsissä. Suomen Rauhanturvaajaliiton soittokunnan kanssa esiinnyimme Hamina Tattoossa (2010).

”Sävellystyö on saksofoninsoiton ohella osa minua ja ilmentää persoonaani.”

sax

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilolla ja taidolla