Videot

Rytmiset Kerrokset

Videoissa kuultava harjoitus sisältää kaksi vasten kolme tai toisin sanoen kolme vasten kaksi polyrytmisen ilmiön. Tämä tarkoittaa sitä että sekä kahteen, että kolmeen menevät pulssit ovat yhtäaikaisia. Kahteen menevä peruspulssi on pisteellisen neljäsosanuotin mittainen ja kolmeen menevä peruspulssi nakuttaa neljäsosanuotteja. Näille jaoille löytyy lisäksi alijakoja pienemmistä aika-arvoista.

Harjoitus voidaan ajatella niin kaksi, kuin kolmijakoiseksikin. On hyödyllistä harjoitella se molemmilla tavoilla. Päämääränähän on pystyä hahmottamaan molemmat kerrokset yhtäaikaa erityisemmin niitä ajattelematta.

Vastaavanlaisten harjoitusten myötä  rytmikäsitys ja polyrytmisten kerrosten hahmotus paranee. Kyky ilmentää sekä kahteen että kolmeen meneviä pulsseja improvisoinnissa antaa soittajalle käyttökelpoisen työkalun kommonikoida muiden soittajien ja etenkin rytmisektion kanssa. Rytmisen jännitteen luominen tietoisesti on korvaamaton taito rytmimuusikolle ja etenkin solistille.

Tässä videossa harjoitus on esitetty hitaammassa harjoitustempossa: 

Tässä videossa harjoitus on esitetty nopeammassa tempossa:

Edellisten asioiden vuoksi voidaankin todeta, että harjoitus sisältää kolmimuunteista rytmiikkaa (esim.shuffle, swing, jne.).

Harjoitus on suunnattu vaikeustasonsa puolesta perustason (n.3/3) puhallinsoittajille,  jotka hallitsevat jo intonaation ja kielityksen riittävän hyvin. Videossa kuultavasta etydistä on ladattavissa myös hitaampi harjoitus-versio, jonka lisäksi metronomin säestyksellä harjoittelu on kehittävää. (Huom! -Harjoittele metronomin kanssa niin kahteen kuin kolmeenkin)

  • Kaikki nuotit ja audio-raidat on ladattavissa puupuhallin.fi -sivustolta. Harjoitukset on transponoitu C, Bb ja Eb -vireisille soittimille.
  • Harjoittelun apuna suosittelen käyttämään äänitiedoston kontrollointiin tarkoitettua sovellusta(esim.Transcribe), jolla voit luoda silmukoita (loops) pienemmistä etydin jaksoista(esim. neljä tahtia) ja muun muassa hidastaa harjoituksen tempoa, transponoida, jne.
  • Tahtilajiksi on nuottiin tarkoituksella merkitty 3/4, mutta se olisi yhtä hyvin voitu kirjoittaa 6/8-tahtilajiinkin.

”Musiikki puhuu puolestaan.”

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Free Improvisaation Myllerryksessä

Laivamatkallani Tallinnasta Helsinkiin kirjoitin muutaman pöytälaatikkooni jääneen atonaalisen teeman puhtaaksi tulevaa tutkimusmatkaamme varten.  Ajattelin että pitäähän näitäkin omituisia melodioita päästä kokeilemaan ihka oikean bändinkin kanssa.

Pienenpienen säädön jälkeen saimme kuin saimmekin järjestettyä äänimiehen poimimaan mahdolliset kultakimpaleet tulevan matkamme varrelta. Retkikuntaamme ensimmäistä kertaa vahvisti säköbassonsoittaja, joka loi turvallisuudentuntua meihin kaikkiin.

Olimme valmiina yhteiselle tutkimusmatkallemme kohti tuntematonta ääniavaruutta.

Tectonic on:
Kimmo Salminen – Rummut
Jarno Lappalainen – Basso
Arto Moisala – Baritoni- ja Sopraanosaksofonit

Ari Keltamäki – Äänitys, Miksaus ja Masterointi
Antti Eronen – Video & Animaatio
Osta EP:mme  täältä!

Kuuntele meitä Spotify:ssä!

Jatka lukemista Free Improvisaation Myllerryksessä

Tectonic luo säveltaidetta free-improvisaatiosta

Jälleen kerran kokoonnuimme Helsingin Arabianrantaan free-improvisaation merkeissä. Saimme uudeksi musiikkiamme värittäväksi elementiksi konemusiikin, oskilaattoreiden ja siniaaltojen näkökulmasta lähestyvän soundin. Tämä kolmas elementti oli tervetullut ja muodosti yhteistä soundiamme yhteenpunovan kudoksen. Visuaalisen kuvan äänimaisemastamme antaa Antti Erosen luoma animaatio Agoraphobia-kappaleeseen.Tässä lisäksi neljä muuta kappaletta samoista sessioistamme:

Tectonic is:
Kimmo Salminen – Drums ;
Antti Eronen – Sounds, FXS & Visuals ;
Arto Moisala – Saxes

Samppa Linnala – Recording

Live 29. kesäkuuta 2016