Kuka

morto-jp-MASTER

Hei! Olen saksofonisti, puhallinsoitinkorjaaja ja musiikinhahmotusaineidenopettaja.

Toimin päätoimisena musiikinhahmotusaineiden ja saksofoninsoiton opettajana Alajärven Musiikkiopistossa toimipaikkoinani Jalasjärvi, Kurikka ja Jurva.

Keikoilla minua on voinut kuulla Bombillazin kanssa Virossa ja Saksassa, Afro Tallinn Beat Orchestran kanssa Latvian Pozitivus Festeillä, Rehupiiklesin kanssa Seinäjoella, Joensuun puhallinorkesterin kanssa Brasiliassa, Milo Big Bandin kanssa Unkarissa, Sveitsissä ja Ruotsissa, Hki 71 Soundsystemin kanssa Tavastialla ja Väiski-ravintolalaivalla Hakaniemessä, tanssiesityksen yhteydessä Korjaamolla, IkiVihreiden kanssa 6. linjalla, salsa-bandi Amapolan riveissä Kuopiossa tai vaikkapa Skanesin kanssa Ilosaarirockin rentolavalla. Musiikkiopintojeni yhteydessä keikkoja oli myös ympäri Tanskaa (3v).
 
Uudenlaiset musiikilliset haasteet kiehtovat musiikkityylistä riippumatta. Erilaisten bändien ja muusikoiden kanssa toimiminen on avartavaa ja voimauttavaa. 

Taustaa:
Musiikki tuli osaksi elämääni kun aloitin 8 vuotiaana pianonsoiton. Metsästysharrastuksessani käyttämän haulikon vaihdoin murrosikäisenä sähkökitaraan ja päätin ruveta ampumaan sävelillä panosten sijaan. Tykästyin punkrokkiin. Pian soitinkin bändissä ja pääsin toteuttamaan luovuuttani kitaristina ja laulajana. Soitimme ahkerasti ja sävelsimme omaa proge-punk henkistä musiikkia. Olihan se kivaa yhdessä säveltää ja sovittaa omannäköistä musiikkia. Ohjelmistomme karttui ja aloimme keikkailla ympäri keski-pohjanmaata. Pääsimme lämppäämään mm. Apulantaa, Tehosekoitinta ja Egotrippiä.

Musiikki pysyi jokapäiväisenä harrastuksenani vaikka mopojen virittelystä ja viilaamisesta, tietokonepeleistä, sekvenssereistä ja ohjelmoinnista oli myös tullut minua kiinnostavia ajanvietteitä.

Ylä-asteen jälkeen lähdin opiskelemaan tietotekniikkaa Kalajokilaakson ammattioppilaitokseen. Sähköpuolen ammattiopinnoissa oli mahdollista ottaa valinnaisia aineita myös muilta linjoilta. Autopuolelta otin puolenvuoden mittaisen opintokokonaisuuden, joka oli tiukka paketti teoriaa ja käytäntöä. Saimme ottaa yhdeksi projektiksemme myös oman Volvo Amazonini, johon teimme täyden konerempan männänrenkaita myöten. Metallipuolella opin käyttämään CNC-sorvia ja hitsaamaan mic-, kaasu- ja puikkotekniikoilla.

Tietotekniikkaopinnoissani teorian lisäksi meillä oli paljon käytännön työtä. Oskilaattorit, tietokoneohjelmointi, juotostekniikat, piirilevyt, diodit, transistorit, kondensaattorit ja pienenpienet pintaliitoskomponentitkin tulivat tutuksi. Teimme kolmantena vuonna paljon asiakastöitä. Korjasin videoita, stereoita, tietokoneita ja kaikkea heikkovirtaelektroniikkaa. Suunnittelin taajuuskorjaimia, erilaisia suotimia, ja rakensin valmiita rakennussarjoja. Laskin kaijutinelementeille oikean kokoiset kotelot ja bassorefleksiputket niihin tarkoitetuilla laskukaavoilla ja tietokoneohjelmilla.

Tästä koulusta oli pelkkää hyötyä tulveville muusikon, musiikinopettajan ja soitinkorjaajan uravalinnoilleni. Pienten komponenttien kanssa pelaaminen tuli tutuksi myös jo ennen kouluikää tekniikkalegoilla rakennellen.

Tietotekniikkamekaanikon tutkinnostani ammennan paljon tietotaitoa myös soitinkorjauksen, muusikon ja soitonopettajan ammattiin liittyvään tekniikkaan. Esimerkiksi studiotekniikka ja äänitystekniikka ovat nykyään kaikille muusikoille eteentuleva asia, jota on hyvä ymmärtää. Ainakin joissain määrin äänenfysiikkaa, mikitystekniikkaa, miksereitä ja äänitystekniikkaa yleensä.

Soitinrakennusta ja kitaransoittoa pääsin opiskelemaan Kaustisten Ala-Könni opistossa vuonna 1999. Jatkoin mukavaa opistoelämää Kauhajoen kansanopistossa pop/jazz-linjalla. Soitimme aamusta iltaan ja kehityin nopsaa tahtia sähkökitaristina. Tosin konservatorioon minua ei vielä hyväksytty, vaikka prima vistakin oli jo mielestäni kohtalainen.

Muutin Turkuun ja jatkoin kitaraopintojani musiikkiopistossa. Aika pian sain vihiä opiston lainasoittimista ja marssinkin suoraan rehtorin puheille. Sain lainaan tenorisaksofonin, jonka soundia olin jo kauan ihaillut. Taisin hiukan hullaantua, sillä enpä juuri muuta sitten sen jälkeen tehnytkään kuin lukkiuduin harjoitusluokkaan torveni kanssa ja puhalsin.

“Tässä se oli mitä haluaisin tehdä!

Marssin toistamiseen rehtorin kansliaan ja sain suostumuksen vaihtaa pääaineeni kitarasta saksofoniin. Nämä olivat ratkaisevia valintoja, sillä täysin uuden soittimen aloittaminen 21-vuotiaana vaati minulta paljon harjoitusta ja asialle omistautumista.

Olin onnekas päästessäni ammattiopintoihin Joensuun konservatorioon 2002 pääaineenani tenorisaksofoni. Muistan säveltäneeni “improvisoidun soolon” kitaralla ja treenasin sen “yksyhteen” tenorisaksofonilla. Motivaanioni oli huipussaan, olin löytänyt sen minkä parissa halusin kehittyä ja minkä eteen olin valmis tekemään töitä.


“Nykyään opin soitinkorjausta työn kautta. Alunperin opin puhallinsoitinten korjausta ja huoltoa Tallinnassa korjatessani omia projektisoittimiani paikallisen taiturin opeissa. Tätä mestari-kisälli-oppikoulua ei korvaa mikään. Ensimmäiset suulliset vinkit saksofoninkorjaamiseen sain kuiitenkin jo 2000-luvun alussa Turkulaisilta freejazz muusikoilta, jotka hehkuttivat kovasti myös vintage-saksofoneja.

Kirjallisuutta ja videoita soitinkorjaajan ammatin oppimiseenkin löytyy, mutta parhaiten tämänkin näyttää oppivan tekemällä. Toki hyviä vinkkejä ja ammattikorjaajienkin kanavia löytyy aivan YouTubesta. Lähimmät viralliset koulut taitavat olla Ranskassa ja Irlannissa.”


Opetuskokemusta eri-ikäisten ihmisten parissa on kertynyt mm. Oulun konservatoriosta (2012-2014).

Oppilaistani suurin osa oli perustasolla, mutta opetin myös toisen asteen ammattiopiskelijoita ja aikuisryhmää. Lisäksi olen opettanut yksityisiä saksofonioppilaitani useissa Oulun ja Kuopion seudun kouluissa jo opiskeluaikoinani.

”On palkitsevaa huomata lasten ja nuorten oppivan musiikinteoriaa ja soittotaitoa. Opettaminen ja nuorten kanssa työskentely tuntuu minusta luontevalta ja mielenkiintoiselta.”

Opetettavia aineitani Oulun konservatoriossa olivat musiikinteoria ja -säveltapailu, klassinen muoto-oppi ja soituanalyysi, sovitus, piano(sivuinstrumentti), saksofoni, sekä bändiopetus.

Käytän tietokonetta ja studiotekniikkaa osaavasti säveltäessäni. Studiotekniikka ja erilaiset notaatio-ohjelmat ovat myös osa musiikinopettajan arkea.

Opettajana koen olevani innostava, oma-aloitteinen, avoin ja kykenen työskentelemään niin itsenäisesti kuin ryhmässäkin.

Pääinstrumenttini on tenorisaksofoni, mutta soitan myös sopraano-, baritoni- ja alttosaksofoneja.

Olen suorittanut Savonian ammattikorkeakoulun musiikki- ja tanssiakatemiassa musiikkioppilaitoksen opettajan tutkinnon 2012. Keväällä 2011 valmistuin musiikin maisteriksi Tanskan Esbjergistä musiikkiakatemiasta (SMKS) pääaineinani saksofoni ja sävellys. Lisäksi olen suorittanut muusikon tutkinnon Joensuun konservatoriossa 2005.

Bänditoiminnan lisäksi olen johtanut big bändiä (Settlement Big Band, Oulu)ja puhallinorkesteria (Tervakaupungin Puhaltajat, Oulu). Olen ollut mukana erilaisissa projekteissa kuten esimerkiksi Heikki Sarmannon Manon jazz-oopperassa, Savonia ammattikorkeakoulun SM- kilpailun jazztanssiryhmässä ja Very Very Orchestrassa(Denmark). Olen soittanut myös Kuopion Kaupunginorkesterin ja UMO:n rytmisektion kanssa, solistinaan Sami Pitkämö. Olen soittanut useissa big band kokoonpanoissa ja puhallinorkestereissa, joiden kanssa olen ollut kiertueella mm. Brasiliassa, Tanskassa ja Sveitsissä. Suomen Rauhanturvaajaliiton soittokunnan kanssa esiinnyimme Hamina Tattoossa (2010).

”Sävellystyö on saksofoninsoiton ohella osa minua ja ilmentää persoonaani.”

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

AMO Ensemble – Denmark 2010